For a better experience please change your browser to CHROME, FIREFOX, OPERA or Internet Explorer.
Pleci cu masina in vacanta? Iata ce trebuie sa verifici inainte!

Pleci cu masina in vacanta? Iata ce trebuie sa verifici inainte!

1. Nivelul uleiului

Indiferent de numarul de kilometri pe care vreti sa il parcurgeti in vacanta, masina trebuie sa fie in perfecta stare de functionare. Cel mai important lichid, dupa combustibil, este uleiul.

Asa ca, inainte de a pleca la drum, faceti o verificare a nivelului de ulei. Daca tot ati ajuns la acest capitol, verificati si data la care a fost facut ultimul schimb de ulei.

Daca va apropiati de intervalul sugerat de producator, nu mai asteptati si schimbati uleiul si filtrele. Inca un lucru important, spun mecanicii auto, este sa va asigurati ca aveti in portbagaj un bidon de ulei, pentru a completa, daca e nevoie.

2. Sistemul de franare

Lichidul de franare este un ulei mineral, care atrage si absoarbe umezeala. Pe masura ce imbatraneste, lichidul de frana isi schimba culoarea si incepe sa strice (ruginesca) componentele sistemului de franare. Verificati si placutele de frana! Ele trebuie sa aiba cel putin 5 mm grosime pentru a functiona in parametri.

Inca un lucru pe care toti soferii trebuie sa il verifice, inainte de a pleca in concediu cu masina, este capacitatea de franare, verificare ce poate fi facuta chiar de noi. Cum? Simplu, verificarea trebuie sa fie facuta pe o suprafata de astfalt uniform, prin franare de la o viteza de 60 km/ora.

Franarea trebuie sa fie constanta, iar soferul trebuie sa fie atent la cat de rapida este oprirea si daca au existat sau nu devieri de la traiectorie. In cazul in care se observa orice neregula, e clar ca trebuie mers rapid in service pentru o verificare mai amanuntita.

3. Sistemul de iluminare

In cazul in care aveti de parcus un drum mai lung cu masina, e posibil sa va prinda noaptea pe drum. Asa ca, este bine sa verificati, inainte de a pleca la drum, daca aveti toate becurile in regula.

E bine sa achizitionati cateva becuri de rezerva si sa le puneti in portbagaj. Nu se stie cand veti avea nevoie de unul…

4. Presiunea in anvelope

Stim cu totii ca presiunea in pneuri este importanta. Anvelopele trebuie sa aiba presiunea corespunzatoare, iar aceasta poate fi gasita pe portiera usii din fata, in torpedou sau pe usa de la rezervorul de combustibil.

5. Roata de rezerva

Si daca tot am ajuns la capitolul anvelope, verificati si roata de rezerva. Aceasta trebuie sa fie in stare perfecta, sa nu prezinte galme, sau sa fie desumflata. Tot acolo, in portbagaj, se afla si trusa cu cric si chei pentru roti. Verificati sa fie toate la locul lor.

6. Sistemul de climatizare

La drum lung, cei mai multi dintre soferi pornesc aerul conditionat. Asta inseamna ca el trebuie sa functioneze perfect. De aceea, e bine sa verificam un pic sistemul de climatrizare, inainte de a pleca.

Daca e cazul, mergeti si faceti o completare a agentului de racire. In plus, daca tot ajungeti in service, e indicat sa schimbati si filtrul de polen.

7. Stergatoarele de parbriz

Stergatoarele de parbriz sunt elemente simple care pot fi controlate de orice sofer. Cea mai usoara metoda de a verifica stergatoarele este sa le ridicati si sa treceti cu mana pe lamele.

Cauciucul se intareste de-a lungul timpului si se poate rupe, iar daca atunci cand atingeti lamelele, simtiti ca ar ceda, e clar: trebuie inlocuite.

Top