Top 10 sfaturi pentru o masina sanatoasa!
1. Schimba uleiul la timp
Cand trebuie schimbat uleiul? Pentru a raspunde corect la aceasta intrebare, trebuie sa consultati manualul masinii. Nu faceti presupuneri si nu va incredeti in parerile celorlalti soferi.
Masinile moderne va avertizeaza atunci cand e necesar un schimb de ulei. Nu ignorati semnalele pe care masina vi le da si mergeti sa schimbati uleiul imediat ce becul din bord s-a aprins.
In plus, trebuie, din cand in cand, sa verificati nivelul de ulei din motor si, daca e cazul, sa completati.
2. Nu ignora becurile aprinse din bord
Am vazut mereu soferi care apeleaza la forumuri pentru a descoperi de ce s-a arprins un anume bec in bord. Ei cer pareri si modalitati de rezolvare a problemelor, dar nu se gandesc ca aceste becuri aprinse in bord pot sa aduca, mai tarziu, probleme grave si reparatii costisitoare.
Sfatul specialistilor, in cazul in care exista becuri aprinse in bord, este sa mergeti in service sa aflati exact care este problema si sa incercati sa o rezolvati cat mai curand. Asadar, nu ignorati becurile din bord!
3. Presiunea in pneuri este importanta
Presiunea in pneuri face parte din operatiunile care trebuie facute des. Daca anvelopele sunt prea umflate, acestea se uzeaza neregulat si cauciururile se pot strica la orice mica imperfectiune a soselei.
Ba mai mult, niste anvelope prea umflate aduc riscuri mai mari de explozie si, prin urmare, de accidente. Pe de alta parte, daca anvelopele sunt umflate prea putin, acestea sunt mai flexibile si duc la un consum mai mare de combustibil. In plus, anvelopele dezumflate nu ofera un control bun asupra masinii.
4. Asculta zgomotele masinii
Atunci cand masina nu ruleaza cum trebuie, scoate anumite sunete neregulate. Noi, soferii, trebuie sa fim atenti la orice zgomot nenatural si trebuie sa identificam, pe cat posibil, de unde vine el.
Daca nu reusim sa ne dam seama de unde vine zgomotul, e bine sa mergem cu masina in service pentru o diagnoza. Astfel aflam unde e problema si o putem rezolva in cel mai scurt timp.
5. Atentie la service
Un sfat foarte important pe care majoritatea mecanicilor auto il recomanda soferilor se refera la service-ul ales. Fiti atenti, asadar, ce mecani alegeti.
El trebuie sa fie unul de incredere si trebuie sa fie priceput la marca pe care o aveti. Stim cu totii o multime de cazuri de soferi care s-au dus cu masinile intr-un service neautorizat si au ajuns sa aiba probleme mari cu masinile pentru ca mecanicii nu se pricepeau la anumite lucrari.
6. Nu incerca sa repari singur masina
Daca ati citit punctul 5, sigur va dati seama ca nu recomandam sa va ocupati singur de masina. Prin urmare, nu incercati sa va reparati singur masina pentru ca riscati sa stricati ceva mai grav, mai costisitor.
7. Nu merge cu becul de combustibil aprins
Am auzit de multe ori pareri ca nu trebuie sa mergem cu becul de combustibil aprins si asta pentru ca pompa va trage toate mizeriile de pe fundul rezervorului.
Se pare ca este corect si chiar si mecanicii recomanda sa nu facem asta. Daca mergem cu ramasitele din rezervor, riscam sa platim mai mult cu eventualele reparatii cauzate de acest aspect.
8. Atentie la combustibil
Din cauza pretului ridicat al combustibilului, multi romani incearca sa gaseasca solutii mai ieftine. Asa au aparut anumiti oameni care ofera combustibil la preturi mai mici decat cele din benzinarii.
Sfatul nostru este sa nu puneti combustibil de la orice colt de strada, deci va trebui sa mergeti la benzinarii cunoscute. Da, pentru ca este bine sa stim exact ca lichidul pe care il turnam in rezervor este unul de calitate.
9. Alege piese orginiale
Stim ca piesele aftermarket sunt mai ieftine si tendinta tuturor este sa reducem costurile atunci cand mergem sa facem anumite reparatii.
Dar daca ne gandim ca din cauza anumitor piese mai slabe calitativ e posibil sa platim mai mult in viitor, alegerea nu mai e atat de grea. Prin urmare, sfatul tuturor specialistilor este sa alegem piese originale.
10. Nu uitati de asigurari
Odata cu inasprirea noilor legi referitoare la RCA, e foarte costisitor sa fii prins cu RCA-ul expirat. Asa ca e bine sa verificam, din cand in cand, valabilitatea RCA-ului, sa nu riscam.
Totodata, ar fi bine sa avem si o asigurare CASCO pentru orice eventualitate. Acest tip de asigurare ne poate scuti de multe pagube in buzunar.